• Dorastać w grupie- projekt inny niż wszystkie

Ogłaszamy nabór na zajęcia dodatkowe w 2015 roku w ramach projektu:

„Dorastać w grupie”, który będziemy realizować przy współudziale środków PFRON pochodzących z Urzędu Marszałkowskiego woj. Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu.

Zapraszamy dzieci w wieku 10-15 lat posiadające orzeczenie o niepełnosprawności oraz diagnozę Zespołu Aspergera lub wysoko funkcjonującego autyzmu.

Oferujemy następujące zajęcia do wyboru, wszystkie organizowane na terenie miasta Bydgoszczy:

• Aby dobrze wystartować - projekt terapeutyczny

Od początku kwietnia rozpoczęliśmy realizację projektu terapeutycznego pn. Aby Dobrze Wystartować, współfinansowanego ze środków Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Czas trwania: 1-04-2015 - 30-06-2015

W projekcie biorą udział dzieci i młodzież z zespołem Aspergera w wieku 4-18 lat, którzy wymagają opracowania indywidualnego programu działania.

Przewidziana jest grupowa terapia metodą TUS oraz zajęcia z rewalidacji ruchowej na basenie.

• terapia grupowa dla dorosłych z ZA

Zajęcia terapii grupowej dla osób dorosłych z zespołem Aspergera odbywają się w siedzibie Fundacji Nie-Zwykła przy ul. Powstańców Wielkopolskich 33, gabinet 6.
    Terapię prowadzi mgr Roma Bajzert, psycholog, psychoterapeuta. Spotkania odbywają się w piątki w gdzinach 17.00-19.00 w następujących terminach:

• 30 stycznia
    • 27 lutego
    • 20 marca
    • 10 kwietnia
    • 8 maja
    • 29 maja
    • 19 czerwca.

ZAPRASZAMY!

• WAKACYJNA SUPERWIZJA

Projket współfinansowany przez Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy

Opracowany przez nas projekt obejmuje organizację letniego wypoczynku dla dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera oraz dla ich rodzin, połączoną z obserwacją funkcjonowania rodziny na co dzień, przez terapeutę z dużym doświadczeniem oraz z zajęciami  terapeutycznymi i integracyjnymi,.Wypoczynek w formie 10-dniowego obozu odbędzie się w sierpniu w ośrodku wypoczynkowym na terenie województwa Kujawsko-Pomorskiego.

• Też potrafię

Projekt współfinansowany jest przez Zarząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu

Projekt zakłada przygotowanie i przeprowadzenie rehabilitacji metodą Treningu Umiejętności Społecznych i Treningu Umiejętności Praktycznych dla 12 dzieci z Zespołem Aspergera mieszkających na terenie miasta Bydgoszczy.

Zestaw działań dla wszystkich grup dzieci będzie zawierać

A) trening umiejętności społecznych (TUS):

o    trening tożsamości z elementami treningu komunikacji,

o    zajęcia teatralne,