Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

W sobotę 21 września członkowie Stowarzyszenia "Aspi" wraz z rodzinami spotkali się w Myślęcinku na ognisku. Podczas imprezy dzieci i młodzież brały udział w rozgrywkach sportowych, które prowadził Sławek.Mimo nie najlepszej pogody dzieci, młodzież i dorośli miło spędzili czas.
Spotkanie za zakończenie lata zorganizowała komisja sportowo-imprezowa.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Obóz odbył się w dwóch turnusach, w terminach 4-9 i 11-16 sierpnia w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej.

Był częścią ponadregionalnego projektu "Godzina zdrowia". W obozie uczestniczyły dzieci i młodzież, które w trakcie roku szkolnego chodziły na zajęcia wspinaczkowe na sztucznej ściance, a także ich opiekunowie. Na skałach rzędkowickich młodzi ludzie mogli sprawdzić nabyte wcześniej umiejętności i zmierzyć się z własnymi słabościami. Wspinaczki próbowali także rodzice, a tatusiowie Sławek, Leszek i Karol na równi z nastolatkami we wspinaczkowych uprzężach pokonywali znaczne wysokości.

Czas niepoświęcony na wspinaczkę uczestnicy obozu spędzali m.in. zwiedzając okoliczne zamki i jaskinie. Dużym wyzwaniem, które podjęła grupka uczestników obozu, było przejście przez bardzo wąską skalną szczelinę znajdującą się na terenie rezerwatu Góra Zborów.

Podczas wyjazdu znalazł się też czas na integracyjne spotkania przy ognisku i zwariowaną zabawę na dyskotece.

Ocena użytkowników: 0 / 5

Przedostatnie spotkanie stowarzyszenia w tym roku szkolnym odbyło się pod gołym niebem.

W sobotę 18 maja w Myślęcinku członkowie Stowarzyszenia świętowali Dzień Matki, Ojca i Dziecka. W spotkaniu przy ognisku uczestniczyło ponad dwadzieścia rodzin z dziećmi w różnym wieku - od dwulatków poczynając, na dorosłej już młodzieży kończąc. Dzieciaków było naprawdę dużo, poza Aspikami w imprezie uczestniczyło również zdrowe rodzeństwo, a także wolontariusze z "Kisielu". Oprócz pieczenia kiełbasek i możliwości spotkania się ze sobą poza terapią dzieci i młodzież miały okazję pograć w piłkę nożną, w "dwa ognie" i rywalizować w zawodach sportowych, w których jednymi z konkurencji były skoki w workach i przeciąganie liny. Nad sportowymi zmaganiami czuwali dobrze większości dzieciaków znani terapeuci pani Beata i pan Krzysztof.Rodzice, oprócz podziwiania swoich dzieci, które w zawodach wykazywały się prawdziwą wolą walki, mieli możliwość porozmawiać z innymi rodzicami i wymienić się swoimi doświadczeniami. Na zakończenie każda rodzina dostała prezent w postaci stowarzyszeniowego kubka i długopisu, a także słodyczy dla dzieci.

Uczestnicy spotkania dobrze się bawili, świadczy o tym choćby fakt, że spotkanie się przeciągnęło. Główną organizatorką ogniska była Ania - nowa wiceprezes stowarzyszenia; w organizacji pomogła jej Karin.

Ocena użytkowników: 0 / 5

15 lutego w sali Centrum Wspierania Rozwoju "SENSO", Niepublicznej Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, w Osielsku pod przewodnictwem terapeutek: p. Kasi i p. Basi odbyła się impreza integracyjna dla naszych średniaków. Wzięły w niej udział dzieci w wieku od 7-9 lat. Hasłem przewodnim naszej zabawy było: wszystko, co związane z bitwą, rycerzem, wojskiem, honorem i kodeksem rycerza. Nasi mali rycerze robili herby i tracze , amunicję z gazet, a potem walczyli ze sobą kierując się honorem, męstwem i odwagą. Na koniec odbyła się defilada na koniu przy utworze słynnej pieśni wojennej „rycerza rapera PSY", a po tak aktywnym czasie rycerze zostali nagrodzeni małymi, co nieco.

"Z przyczyn organizacyjnych biuro jest nieczynne do końca sierpnia 2018r."

©2018 Stowarzyszenie ASPI. Wszystkie prawa zastrzeżone.