Konferencja 9-10 czerwca 2017

Konferencja : Moje życie z zespołem Aspergera - szkoła, praca i partnerstwo

Pod patronatem Wojewody Kujawsko-Pomorskiego pana Mikołaja Bogdanowicza.

Uwaga, zwolniło się kilka miejsc, jest jeszcze możliwe skorzystanie z konferencji, proszę o kontakt telefoniczny 531-639-447

Miejsce: sala konferencyjna Urzędu Wojewódzkiego w Bydgoszczy przy ul. Jagiellońskiej 3

zapisy tylko pod adresem: konferencja.czerwiec2017@interia.pl  od 8 maja 2017 do wyczerpania miejsc.

Uwaga, rejestracji należy dokonywać na każdy dzień osobno. W razie wątpliwości prosimy o kontakt pod nr. tel. 531-639-447

koszt 20 zł od osoby za każdy dzień - szczegóły dotyczące przelewu zostaną przesłane po dokonaniu rejestracji.

Program:

9 czerwca - piątek 9.00-15.00 - PROWADZENIE: Emilia Ludwiczak - koordynator programu Zrozumieć Autyzm

•  9.00 – 9.30 rejestracja

•  9.30 - 10.00 rozpoczęcie konferencji

• 10.00 – 11.30 BLOK I - prelegentki: Zofia Brzeska, Beata Blok,

ABC Zespołu Aspergera - nie przeczytasz tego w książce - praktyczna instrukcja obsługi

• 11.30 – 11.45 przerwa kawowa

• 11.45 – 13.15 BLOK II   prelegentki: Zofia Brzeska, Beata Blok,

Jak radzić sobie z trudnymi zachowaniami u osób z zaburzeniami ze spectrum autyzmu - jak im zapobiegać

• 13.15 – 13.30 przerwa kawowa
  • 13.30 – 14.45 BLOK III prelegentki: Lidia Wysocka i Barbara Golasik

Asystent nauczyciela - jak w świetle przepisów prawdziwie wspomóc dziecko w szkole masowej

• Podsumowanie – zakończenie – Emilia Ludwiczak

10 czerwca - sobota 9.00-15.00 PROWADZENIE: dr Peter Schmidt / Emilia Ludwiczak

Szkolenie obejmuje trzy bloki tematyczne:

• 9.00 – 9.15 - rejestracja

• 9.15 - 10.45 BLOK I Dzieci i nastolatki ze spektrum autyzmu w przedszkolu i szkole

• 10.45 – 11.00 przerwa kawowa

• 11.00 – 12.30 BLOK II Emocje, relacje z rówieśnikami i dorosłymi, uczucia, związki partnerskie, seksualność osób ze spektrum autyzmu

• 12.30 – 12.45 przerwa kawowa

• 12.45 – 13.45 BLOK III Osoby ze spektrum autyzmu na rynku pracy – poszukiwanie pracy, relacje z kolegami i przełożonymi, warunki niezbędne do efektywnej pracy

• 13.45 – 14.00 przerwa kawowa

• 14.00 – 15.00 BLOK IV Sesja pytań

Prelegenci:

Dr Peter Schmidt jest w Niemczech i Szwajcarii bardzo znaną postacią – często występuje w mediach (radio i telewizja), w ostatnich latach głównie poruszając temat osób z autyzmem na rynku pracy. Dorosły Niemiec z Zespołem Aspergera (spektrum autyzmu), który fascynująco mówi o tym, jak wysoko funkcjonująca osoba z autyzmem boryka się z naszym „neurotypowym” światem. Peter odkrył, że jest autystykiem w wieku 40 lat, już po zrobieniu doktoratu z geofizyki, znalezieniu pracy w międzynarodowej firmie, założeniu rodziny, odbyciu wielu podróży w najciekawsze miejsca świata. Odkrył, dlaczego w szkole, w pracy i w każdym środowisku rówieśniczym czuł się tak, "jakby był samochodem na autostradzie, pędzącym pod prąd”, a zdobycie partnerki życiowej wiązało się
z długotrwałym, ogromnym intelektualnym wysiłkiem.

mgr Beata Blok - superwizor Specjalnego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem w Gdańsku. Pracuje w tej placówce od początku jej istnienia. Odbyła profesjonalny staż w Princeton Child Development Institute w USA z zakresu terapii behawioralnej osób z autyzmem. Bierze udział w szkoleniach, konferencjach naukowych i sympozjach dotyczących pracy z osobami z zaburzeniami rozwoju. Prowadzi szkolenia oraz wykłady dotyczące terapii behawioralnej osób z całościowymi zaburzeniami rozwoju. Konsultuje programy osób z autyzmem we współpracy z wieloma placówkami w Polsce.  Od 2007 roku prowadzi diagnozy i konsultacje programów dla osób z autyzmem. Posiada certyfikat superwizora behawioralnego. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Pomocy Osobom Autystycznym w Gdańsku, Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Autyzmem w Toruniu oraz Stowarzyszeniem Pomocy Osobom Autystycznym i Poszkodowanym w Wypadkach w Grudziądzu.

mgr Zofia Brzeska - jest certyfikowanym superwizorem behawioralnym Specjalnego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem w Gdańsku, w którym pracuje od początku jego istnienia. Podczas swojej wieloletniej pracy zawodowej z osobami z autyzmem w różnym wieku oraz z różnym poziomem funkcjonowania pogłębiała wiedzę na temat terapii osób z autyzmem. Uczestniczyła w wielu wykładach, warsztatach poświęconych skutecznym metodom terapii osób z autyzmem. Odbyła profesjonalny staż w norweskich placówkach, w których prowadzona jest terapia behawioralna. Od wielu lat dzieli się wiedzą prowadząc między innymi trzystopniowe szkolenia z zakresu terapii behawioralnej osób z całościowymi zaburzeniami rozwoju. Prowadzi konsultacje osób z autyzmem na terenie całego kraju. Od 2007 prowadzi diagnozy dla osób za spektrum autyzmu. Współpracuje ze Stowarzyszeniem pomocy Osobom Autystycznym w Gdańsku, Stowarzyszeniem Pomocy Osobom z Autyzmem w Toruniu, Fundacją "Uśmiech Dziecka" w Wejherowie oraz Stowarzyszeniem Pomocy Osobom Autystycznym i Poszkodowanym w Wypadkach w Grudziądzu.

mgr Lidia Wysocka, mgr Barbara Golasik – terapeutki w Stowarzyszeniu „ASPI” w Bydgoszczy, Ce Te Centrum Terapii Dziecka oraz w Zespole Szkół nr 23 w Bydgoszczy. Od ponad pięciu lat prowadzą terapię indywidualną i grupową dzieci i młodzieży z Zespołem Aspergera.

Sponsorzy:

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej w Warszawie

Piekarnia-Cukiernia Krzysztof Poćwiardowski z Bydgoszczy

KPCKN w Bydgoszczy

Odpowiadając na zadane już pytania informujemy, że nie przewidujemy opieki dla dzieci podczas konferencji.