WAKACYJNA SUPERWIZJA

Projket współfinansowany przez Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy

Opracowany przez nas projekt obejmuje organizację letniego wypoczynku dla dzieci i młodzieży z zespołem Aspergera oraz dla ich rodzin, połączoną z obserwacją funkcjonowania rodziny na co dzień, przez terapeutę z dużym doświadczeniem oraz z zajęciami  terapeutycznymi i integracyjnymi,.Wypoczynek w formie 10-dniowego obozu odbędzie się w sierpniu w ośrodku wypoczynkowym na terenie województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Kluczowym elementem projektu jest obserwacja przez terapeutę funkcjonowania rodziny, w której wychowuje się młody człowiek z zespołem Aspergera. Nazwaliśmy to działanie superwizją, ponieważ jego celem jest wychwycenie błędów wychowawczych jakie popełniają rodzice względem niepełnosprawnego dziecka oraz wskazanie im możliwości innych sposobów reakcji i rozwiązywania problemów. Wspólne wakacje to idealna okazja do takich obserwacji, które nie są możliwe w normalnej pracy terapeutycznej w ciągu roku szkolnego.

Oprócz „suprwizji”, dzieci i młodzież codziennie wezmą udział w 3-godzinnych zajęciach terapii grupowej oraz w 2 godzinnych  zabawach integracyjnych wieczorem.

Przewidujemy, że w obozie weźmie udział 20 dzieci i młodzieży – podopiecznych Stowarzyszenia, 35 członków ich rodzin oraz 5 terapeutów.

WYJAZD ZAPLANOWANY JEST NA  09-17 VIII 2014 W O.W. RYTEBŁOTA

Zakończony: