Dziecko z autyzmem. Wyzwalanie potencjału rozwojowego.

Autor:
Hanna Olechnowicz, Robert Wiktorowicz
Wydawnictwo:
PWN
Typ Medium:
Książka
Recenzja:

„Dziecko z autyzmem.
Wyzwalanie potencjału rozwojowego”
Hanna Olechnowicz, Robert Wiktorowicz
Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012

Książka skierowana jest przede wszystkim do pedagogów specjalnych, terapeutów, psychologów, nauczycieli i wychowawców, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności zawodowe w zakresie wspomagania dzieci i uczniów z autyzmem oraz ich rodzin. Powstała w oparciu o doświadczenia kliniczne i jest odpowiedzią na potrzeby w/w grup zawodowych.
     Autorzy z wielką wnikliwością wyjaśniają źródła objawów autystycznych i w czytelny sposób opisują metody psychol - terapeutyczne. Przedstawiają sposoby postępowania w celu ponownego uksztaltowania więzi społecznych, właściwej komunikacji i innych problemów ze spektrum autyzmu.
Udostępniają czytelnikowi szczegółowe karty diagnostyczno – terapeutyczne jako wytyczne do indywidualnej pracy z dzieckiem. Każdy dział ubogaca odwołanie się do innych publikacji, poszerzających wiedzę na konkretny temat.
     Opracowanie jest przyjaznym i otwartym spojrzeniem na funkcjonowanie dziecka w rodzinie. Cechuje je głębokie zrozumienie przyczyn odmiennego postępowania. Daje nadzieję utrudzonym, a często zdezorientowanym rodzicom na stopniowe polepszanie relacji z dzieckiem.
     Ze względu na specjalistyczne nazewnictwo niektórzy rodzice będą musieli poświęcić, zwłaszcza na początku książki, więcej czasu na zaznajomienie się z jej treścią.

Bardzo zachęcam do zapoznania się z publikacją.

Mama Pawła